Výroba nádstavkov

14.11.2011 20:18

Pekné teplé  počasie, počas ktorého včely vyletovali na posledné výlety sú zjavne preč . Napriek tomu že dni sú pekné slnečné, teploty počas dňa nevystúpia na hodnotu, ktoré by umožňovali včelám vyletovať z úľa. Všetky včelstvá mám zakŕmené a preliečené, pripravené na zimu, tak som svoje práce presunul do dielne.

Pretože chcem na budúci rok rozšíriť počet včelstiev ,minimálne na 20 potrebujem nové úle. Som pevne rozhodnutý pre nízke nádstavky tak v rámci úsporných opatrení počas ekonomickej krízy som sa rozhodol, že nádstavky si vyrobím sám.

V predajni som si kúpil ohobľované dosky hrubé 22mm a široké 120 mm. Tieto som  na cirkulárke narezal na potrebný rozmer.

Dosky ktoré rozmerovo nesedeli zarovnal môj nástupca Timko.

Z jedného nádstavku som si spravil šablónu  na ktorej som kompletizoval nádstavky. Dosky som spájal šrubami, ktoré som

  

zapustil do dreva, aby na hotových nádstavkoch zbytočnenevyčnievali a nekazili celkový dojem. Všetky spoje som poistil                                                  aj vode odolným lepidlom kategórie D 3.

 

 Po spojení všetkých strán prišli na rad hmatové lišty, ktoré sú len na zadnej a čelnej strane nádstavku.

 

Na čelnú stranu nadstavku som vyvŕtal očko o priemere 25 mm. Timkovi sa vŕtanie očiek veľmi zapáčilo a na jeden nádstavok ich chcel spraviť niekoľko. 

Na záver už len stačilo nádstavky opatriť  dvoma vrstvami laku a namontovať  uzáver. Na záver sme s Timkom úspešne prevedenú prácu zapili teplým čajom s medom. To samozrejme len preto, že nie je dokvasená medovina.

 Za jeden deň sa nám podarilo spraviť 5 nádstavkov, čo nie je až tak zlé. Vzhľadom k tomu, že ich potrebujem aspoň 30, tak ešte zopár sobôt budem musieť obetovať výrobe nádstavkov.  Svojpomocne vyrobený nádstavok ma vyšiel zhruba na 3,5 € až 4 €, pričom originál zakúpený u stolára stojí okolo 10-12 €. Samozrejme kvalitou sa nemôžem prirovnávať k profesionálom, ale verím že aj tie moje , teda naše poslúžia pár rokov.

Diskusná téma: Výroba nádstavkov

Dátum: 10.06.2013

Vložil: Miro Sojka

Titulok: typ laku

PS: ďakujem za radu, dobrá rada nad zlato :D

Dátum: 10.06.2013

Vložil: Miro Sojka

Titulok: typ laku

...myslím že výrobu by som tiež zvládol, lebo peňazí je málo. Otázka je aký lak môžem na ošetrenie použiť? A či sa nadstavok lakuje aj z vnútra?

Pridať nový príspevok