Posledné práce na včelnici

01.11.2011 00:26

 Napriek sychravému a chladnému ránu prišli na rad posledné práce na včelnici pred príchodom zimy. Mať deň voľna a k dispozícii pomocníka, to sa nedalo nevyužiť. Všetkým prácam predchádzala dôkladna a zodpovedná príprava.

 

 Po príchode  na včelnicu bolo prioritou urýchlene rozložiť oheň, aj keď sme neskôr zistili, že naše obavy z chladu boli neopodstatnené, lebo pri práci sme sa zahriali poriadne.    

Ako prvá prišla na rad miestnosť na vytáčanie medu. Nakoľko je dosť malá a preplnená náradím, vyvoláva dojem neporiadku. Z miestnosti sme všetko vynosili , vyčistili a späť, pekne poukladali. Nepotrebné veci, ktoré sa celý rok len prekladali z miesta na miesto, sme neskôr odniesli domov. Po dokončení vytáčacej miestnosti a skladu v jednom,bol výsledok celkom uspokojivý.

Opravu si vyžadovala aj vetrom odtrhnutá varovná tabuľa. To len aby sme predišli nepríjemnostiam, pri "návštevách" náhodných zvedavcov.

Potom prišla na rad samotná včelnica. Po orezaní vetví, ktoré prevísali nad úľmi sme vyhrabali lístie spred úľov, aby sme včely počas zimných kontrol rušili čo najmenej. Po dezinfekcii v ohni sme založili letáčové zábrany proti nevítaným hosťom.

Ako posledné prišlo na rad vyčistenie miesta pre nové úľe, aby sme pri jarnom rozširovaní sa s tým nezdržiavali. Dalo nám to zabrať, ale už len položiť stojany a rozširovať, rozširovať, rozširovať... Ako vidno na fotke miesta ešte máme dosť.

Okolo jedenástej sa teplota vyšplhala na 10 stupňov a na moje prekvapenie z niektorých úľov, začali vyletovať včely. Boli to najmä úle, na ktoré zasvietilo slnko. Samozrejme boli to len ojedinelé výlety.

    Týmto sa tohtoročné práce na včelnici skončili. Všetko je pripravené na zimu. Návštevy na včelnici sa obmedzia len na vizuálnu kontrolu úľov a letáčových zábran. A už len túžobne očakávať jar. Samozrejme práce včelárov sa príchodom zimy nekončia, len sa presúvajú do dielní. V našom prípade to bude zhotovovanie 300 rámikov a 30 nádstavkov.

Spokojnosť s dnešným dňom bola zjavná.

 

Na záver prikladám pár pohľadov na krásnu jesennú prírodu.

Diskusná téma: Posledné práce na včelnici

Dátum: 10.06.2013

Vložil: Miro Sojka

Titulok: K všetkým článkom

Pútavé jednoduche články doplnené krásnymi fotkami. Pripomína mi to postavu pána Krónera v Tisícročnej včele, ako robil zápisky do kroniky. Držím palce v ďalšom pokračovaní. :)

Dátum: 27.12.2013

Vložil: admin

Titulok: Re:K všetkým článkom

ďakujem pekne.

Pridať nový príspevok