Parné tavidlo vosku

20.04.2012 19:17

 

Už dlhší čas som rozmýšľal nad spôsobom akým budem získavať vosk. Uvažoval som nad parákom a lisom, taktiež aj nad slnečným tavidlom. Stále som sa však nevedel rozhodnúť. Dosť podstatným argumentom pre zaobstaranie si paráka, alebo slnečného tavidla bola samozrejme aj cena. Na internete som našiel aj parné tavidlo vosku, v cene okolo 160,- €. Nakoľko samotný vyvíjač pary sa dá kúpiť už za 40,- €, rozhodol som sa že si takéto tavidlo zhotovím sám. Z internetu som si najprv objednal vyvíjač pary, slúžiaci na odstraňovanie tapiet.

Zo starého sudu asi 50 litrového som odrezal vrchnú časť.V spodnej časti som vyvŕtal otvor na výpustný ventil.

Na opačnej strane zasa otvor, kadiaľ bude para vnikať do suda.

Aby mi voštiny neupchali výpustný ventil, vložil som do suda sieťku na vosk, ktorú som háčikmi upevnil o hranu suda. K dispozícii som mal len malú sieťku, takže sa tam zmestilo len pár plástov, ale na skúšku to stačilo.

Súd som prikryl vekom z tvrdeného polystyrénu, nalial vodu do vyvíjača pary a čakal.

Asi po desiatich minútach začala para vnikať do suda a po ďalších asi 20 minútach začal vytekať cez výpustný ventil, krásne žltý, čistý vosk.

Keď prestal vosk vytekať, vybral som rámiky, pričom zostali úplne čisté.

Voštiny, zostali v sieťke, ktorú som po vysypaní naplnil ďalšími rámikmi a pokračoval vo vytápaní vosku. Po chvíli, som mal dvojkilogramový voskový koláč.

Celkové náklady na parné tavidlo boli okolo 50,- €. Ako jedinú nevýhodu zatiaľ vidím malú sieťku , do ktorej vkladám rámiky. V internetových obchodoch sa dajú zakúpiť aj väčšie rozmery, takže v tom až taký veľký problém nevidím.

Diskusná téma: Parné tavidlo vosku

Dátum: 21.05.2014

Vložil: Pharmf971

Titulok: Good info

Very nice site! cheap goods https://oixypea2.com/qxqsrqq/4.html

Dátum: 21.05.2014

Vložil: Pharmf998

Titulok: Good info

Very nice site! [url=https://oixypea2.com/qxqsrqq/2.html]cheap goods[/url]

Dátum: 20.05.2014

Vložil: Smithb857

Titulok: John

Your goal is to breed all the different dragons available to you cfbaaegcbkckcgeb

Dátum: 25.03.2014

Vložil: lubosrol

Titulok: Tavidlo ugrade

Ja by som odporucil/odkukal pouzit potravinarsku bednicku na hrozno (cena 6,3€), rozmer 600x400x300, k zakupeniu tu: https://www.agrokomp.sk/obchod/t50-na-hrozno/
zavesenie ramikov je jednoduche na dve nerezove tycky ktore su namontovane vo vrchnej casti bednicky, pri navrtani viacerych dier mame moznost pouzit viacero druhov ramikov, do bednicky vojde cca 10ramikov - odporucam pozriet obrazky na stranke vyrobcu:
https://www.vcelarskyobchod.cz/produkty/parni-tavidlo-vosku-na-10-ramku?pmenu=2&pic=4#begin
nemusime riesit sitka,mriezky na zavesenie/ulozenie ramikov

Dátum: 19.02.2014

Vložil: Milan Hasič

Titulok: tavidlo

tiež použivam parny vyvijač na vytapanie vosku je to super vec ale napajam ho parak na vosk ktory niekedy stal 360kčs ale na konci ked lisujem tak ešte dost vyteka vosku.Medzistenky menim u Daniela Valka z Belej nad Cirochou a som spokojny lebo su take pevnejšie a hrubšie ako zo Želoviec a dielo je krajšie.

Dátum: 24.06.2013

Vložil: Bohdan

Titulok: tavidlo

Parné tavidlo som si zhotovil podľa návodu a funguje veľmi dobre, takže ďakujem za skvelý nápad :-)

Dátum: 12.06.2013

Vložil: Jožo S

Titulok: Tavidlo

Super vec, ja rozmýšľam namiesto sudu z umelej hmoty použiť starý použitý trojrámikový medomet a tým by som mal aj vyriešené uloženie rámikov, ktoré by som mal v koši.

Dátum: 14.05.2013

Vložil: JaroT

Titulok: Tavidlo

Super vec, jednoduché a ďalší príklad toho že sa dá si jednoducho pomôcť, k tej sieťke - keďže je malá dala by sa urobiť z jemného pletiva väčšia, jednoducho urobiť niečo v tvare toho suda len málinko menšie. Niečo ako sa používa na dno úlov a trebárs do toho vložiť jemnejšiu, alebo starú záclonu, keďže sa bavíme o lacných riešeniach.

Dátum: 07.05.2013

Vložil: ferdo

Titulok: tavidlo

super vec.

<< 1 | 2 | 3 | 4

Pridať nový príspevok